dilluns, 9 d’abril del 2012

Los idus de marzo /The Ides of March

George Clooney
Stephen Meyers és l'ajudant del cap de campanya del governador Mike Morris, que es presenta a les primàries del Partit Demòcrata a Ohio, estat clau per aconseguir la nominació de cara a les presidencials. A mesura que s'acosta la data de les eleccions un seguit d'esdeveniments compliquen la campanya de Morris.
La pel.lícula s'inicia amb una imatge de Meyers fent les proves de veu per un discurs que ha de fer Morris, un Morris en qui creu cegament; el darrer pla és de Meyers fent les proves de so per una entrevista que li han de fer com a cap de campanya d'un Morris en qui ha deixat de creure. Què ha passat pel mig?
George Clooney elabora un discurs que posa sobre la taula la dicotomia entre la lluita pel poder i la fidelitat als propis principis; en una visió realista i desencantada de la política, no cal ni dir que guanya la primera. Les traïcions, el joc brut, les ganivetades per l'esquena d'aquells en qui més confies justifiquen el títol: "Cuida't dels Idus de Març!", advertiren a Juli Cèsar.
La pel.lícula, que comença amb un to més aviat pla, va adquirint un crescendo propi d'un thriller sense necessitat de recórrer a persecucions ni baralles ni efectes especials: és el propi desenvolupament del guió el que li dóna aquest ritme, que demostra que Clooney té un excel.lent pols per a la direcció. A més no cau en la temptació maniquea d'oposar per un costat republicans i per l'altre demòcrates, sinó que centra la pugna dins del mateix partit. Però tot i així no deixa de parlar sobre una qüestió que no és nova i es centra en la davallada del pedestal d'aquells que estan al cim del poder i en els quals hem depositat la nostra confiança. Missatge per Obama? En qualsevol cas, a l'entrecuix del poder hi ha altres variables, econòmiques i de correlació de forces, a més de les derivades de les febleses dels seus actors, i aquí Clooney hi passa de llarg.
Excel.lent treball d'actors, en què destaca especialment Ryan Gosling i els secundaris Philip Seymour Hoffman i Paul Giamatti, aquests dos en els papers de caps de campanya dels dos candidats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada