dimecres, 11 de juliol del 2012

Cuentos completos

Flannery O'Connor
Ed. Lumen
Recull de tots els contes escrits per l'escriptora nordamericana Flannery O'Connor, que es va revel.lar com escriptora amb la seva primera novel.la Wise Blood i que va tenir una curta vida, marcada per la malaltia.
Es tracta de narracions localitzades en l'àmbit del sud, especialment en la Geòrgia d'on era nadiua l'escriptora. Narracions totes elles inquietants, en les quals sempre plana el tema del valor del què és bo i el què és dolent. Narracions inquietants també pels personatges que les protagonitzen, personatges primaris, arrelats d'un món agrari deprimit i oblidat de la marxa del món. Són personatges al llindar de la psicopatia, i fortament marcats per un fonamentalisme religiós barreja de cristianisme i de l'animisme importat de terres africanes. Orfes, predicadors, pagesos, esguerrats... Narracions plenes de pols i suor, i de l'humitat de les terres baixes. Un Sud marginat i marcat permanentment per les tensions racials.
A diferència de Carson McCullers, que destil.la poesia fins entre les fronteres de marginalitat de la societat -i a qui, per cert, sembla que menyspreava- els relats de Flannery O'Connor poden arribar a incomodar perquè són un cop de puny directe a la boca de l'estómac. Si el conte, per definició, concentra en poques pàgines tota l'essència narrativa, en el cas d'aquest contes encara es fa més evident, i obliga a llegir-los a poc a poc, per no patir una sobredosi. Per acabar de fer més intensa la lectura, res millor que llegir-los mentre sona la banda sonora de O, Brother, la pel.lícula dels Coen. Els seus personatges, tot i que passats pel filtre de l'humor, podrien ben bé sortir de les narracions que ressenyem.
En aquest enllaç trobareu un bloc dedicat exclussivament a O'Connor i la seva obra, i en aquest enllaçareu amb Andalusia Foundation, fundació dedicada a la memòria i obra de l'escriptora (Andalusia és el nom de la finca on va viure els seus darrers anys)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada