divendres, 27 de juny del 2014

El professor /The Teacher Man

Frank McCourt
Ed. Bromera
Frank McCourt fa un repàs als seus trenta anys de dedicació a la docència en diferents instituts de Nova York. Alhora fa també una crònica dels seus anys d'infantesa a Irlanda, uns anys i unes experiències que sovint li han servit per motivar als seus alumnes en el camp de la literatura.
Feia temps que anava al darrere d'aquest llibre, i l'experiència ha valgut la pena. El professor està tot ell impregnat d'un gran sentit de l'humor, un humor molt àcid, que l'acosta al Wilt de Tom Sharpe però, a diferència d'aquest, incorpora la reflexió sobre els pilars de l'educació i no s'estalvia, si cal, moments més crus. De vegades la seva crítica és indirecta ("El bolígraf vermell per a les coses dolentes és l'arma més poderosa del professor.") i d'altres va per la directa ("Per a que són les escoles, doncs? Jo pregunto: la tasca del professor és proporcionar carn de canó al complex militar industrial? Donem forma als paquets per a la línia de muntatge industrial?"). 
No és una crònica pormenoritzada. Frank McCourt selecciona aquella moments que li serveixen per il·lustrar com s'ha anat conformant la seva idea d'educació, cada vegada més allunyada de les pràctiques més tradicionals, i ho demostra a través de les seva pràctica a l'aula, que deixa en evidència la buidor i la inutilitat d'aquest concepte tan encarcarat i tradicional. Brillen especialment els capítols dedicats a la creació literària feta a partir dels justificants falsificats d'absències, i la feta a partir de les receptes de cuina.
Encara que no es sigui del ram, El professor és una lectura estimulant; si a més s'és de la professió, hauria de ser lectura obligada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada